#67 – Bok – Awaken the Giant Within – Tony Robbins

Dennne boken her fant jeg i en bokbutikk i Stavanger. Jeg hadde en stund lett etter den på Audible, men bare funnet kort versjoner av den. Merkelig nok, siden Tony Robbins, som er forfatter av boken, er mesteren av motivasjons kassetter. Jepp, kassetter, han er old school. Og grunnen til at jeg hadde vært på utkikk etter nettopp denne boken var en kommentar fra Tim Ferriss i det ene intervjuet hans der han sa at han hadde lest “Awaken The GIant Within” nylig bare for sette seg litt mer inn i tankesettet til Tony før et intervju. Og selv om boka er fra tidlig 90 tallet med referanser til Berlinmuren, onde russere og latterlig lav PC kapasitet, er resten av innholdet fremdeles relevant. Det er like mektig nå som det var da boken kom. Når jeg hører noen si noe slikt, vekkes nysgjerrigheten min og boken havner i mitt bevisste/ubevisste søkelys og vil i løpet av uviss tid havne i mitt eie. Og plutselig sto den der, rett foran meg på en bokhandel i Stavanger. Det er egentlig ganske kult. Noen ganger setter jeg bøker jeg hører om på ønskelisten på adlibris eller amazon, andre ganger kommer jeg over titler jeg har i søkelyset på organisk vis i en bokhandel, en bruktbu eller andre steder.  Og slik havner den ene boken etter den andre i bokhylla.

Men hva er det da, som er så bra med denne boken? Jeg er jo partisk fra start siden jeg allerede digger Tony Robbins. Om ikke annet er stemmen hans nok til å overbevise meg.  Noen hater han, men flere elsker han og nettopp det tror jeg er en viktig del av det å la seg påvirke av det Tony sier. Jeg har funnet god nytte i det han sier og er av de sistnevnte. Boka hans om personlig finans, “Money, Master the Game”, var den første jeg leste. Den endret måten jeg forholdt meg til mine personlige finanser på. Ganske nylig kom det en mer raffinert og praktisk bok om samme temaet som ikke var på 688 sider. Den hjalp meg å forstå enda bedre hvordan forvalte penger på en enkel og grei måte uten at det krever så mye mer enn å gjøre noen grep her og der. Vel verdt investeringen. Har tjent inn igjen boka minst 1000 ganger siden jeg kjøpte den, bare på å følge noen av rådene i boken.

 

Så, denne boken ante meg at kunne ha gode ting for seg. Og det har den. Først og fremst handler dette mye om hvordan man kan tenke. Når noe skjer med oss, er det ingenting vi kan gjøre med hva som har skjedd. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi reagerer på det som skjer. Det er ikke akkurat rakettforskning eller en ny tanke på noe vis, men ved å lese om det og forstå det vil man lettere kunne sammenligne egne hendelser med eksemplene i boken og dermed finne et mer ønskelig utfall som gir deg noe positivt. Denne boken starter med å forklare mange av metodene Tony har kommet frem til gjennom årene. Når vi opplever livene våre er vi mest sannsynlig innom mange av disse metodene, uten at det er med hensikt. Sånt sett er det ikke Tony som har funnet dem opp, men det er han som har satt seg ned å skrevet om det i denne boken og det er han som igjen ber deg sette deg ned å sy dette sammen til ditt system, slik at du har de verktøyene du trenger for å takle det som skjer med deg på en bedre måte. Kanskje tilogmed snu noe negativt til noe positivt.

 

Boken er litt lang, men til gjengjeld er den lettlest. Den er også amerikansk til margen, det ser vi jo i den beskjedne tittelen, “Awaken the Giant Within”. Klarer man å se gjennom det og hente frem de gullkornene som er inni der, er det vel verdt det! Og jeg kan godt forstå hva tittelen betyr. Om du leser denne boken og gjør de øvelsene Tony ber deg om ser jeg ingen annen utvei enn at du påvirkes av det.

 

Tony er en fantastisk forteller og det er ofte gjennom hans egen eller hans nære venner og bekjente vi blir introdusert for episoder som har fått han til å innse hvordan ting kan gjøres eller tenkes på for å gjøre det lettere å oppnå en ønsket effekt. Ofte tenker vi at det som skjer med oss er grunnen til hvordan vi har det. Dette er det interessant å snu på. Ordene vi bruker for å beskrive tilstanden vi opplever kan være en av dem. Tony beskriver en episode der han og to kollegaer var blitt utnyttet kraftig av en tredjepart. Tony var sint og ifra seg. Hans CEO var i fyr og flamme av den negative sorten, skikkelig forbannet, mens hans andre partner var rolig og så ikke ut til å være særlig beveget av det hele. Dette bet Tony seg merke i og begynte å spørre ut partneren. Var han ikke lei eller sur eller noe? Der satt Tony selv og var ganske oppgitt og fortvilet, mens de to personene som var rundt ham var på hver sin emosjonelle ytterkant i forhold til han selv. Den sinte mannen mente at ved å bli forbannet og miste kontroll kunne det gjøre han i stand til å bryte gjennom alt og få ting til å skje. Hans oppførsel ville bli uforutsigbar. Hans partner sa bare, rolig og avbalansert, at om han ble sint ville han miste kontroll og på den måten ville den andre parten vinne. Mistet han kontroll var det lettere for motparten å utnytte han enda mer siden han da ikke kunne beskytte sine svakheter på samme måte. Samtidig ville han også selv lettere begå feil i et slikt sinnelag. Samme situasjon, tre så forskjellige måter å reagere på. Tony var sint og oppgitt, hans CEO var rasende, mens hans partner var “litt irritert”. Tony tenkte over det og innså at han aldri hadde sett denne mannen sint. Han spurte ut sin “litt irriterte” venn om hvordan han hadde reagert da skattefuten hadde tatt 250 000$ av han ved en feiltagelse, fra deres side, og han hadde måttet bruke 2 og et halvt år på å få dem tilbake. Gjorde ikke det han utrolig sint og frustrert? “Nei, egentlig ikke. Kanskje jeg ble litt sturen (maybe I was a bit peeved)” Sturen!? Hvilket ord er det å bruke for en forretningsmann? Hvordan kan han si noe sånt å fremdeles ha et seriøst uttrykk i ansiktet? Men, når han så nærmere etter, så hadde han ikke det. Det så nesten ut som om han koste seg når han snakket om det. Dermed begynte Tony å tenke at ordene vi bruker for å beskrive tilstanden vi er i kan endre måten tilstanden påvirker oss. Er du fly forbannet, men beskriver tilstanden din som at du er “litt sturen” er det ikke så lett å holde seg seriøs lenger. Dermed er humøret forandret og det samme er sinnstilstanden. Da blir det straks lettere å se situasjonen i et litt mer realistisk lys istedenfor å maksimere krisen, som man gjerne gjør når man er skikkelig forbanna. Da forsterkes problemet og det blir vanskeligere å få oversikt over hva som har skjedd og hva man bør gjøre. Er man “litt sturen” endrer humøret seg og dermed endrer også måten man ser situasjonen på.

 

Gjennom boken får du flere spesifikke verktøy som kan brukes med en gang. Og det er noe med det som blir fortalt at det er nettopp det du får lyst til å gjøre når du hører det. Tony er veldig flink til å legge ting frem slik at du enkelt forstår det og det blir nesten for dumt å ikke gjøre som han foreslår. Noe av det første jeg prøvde meg på var å bevisst endre på humøret og holdningen min. Tony foreslår flere ganger i løpet av boken at du tar frem penn og papir. Du kan såklart gjøre det uten også, men da vil jeg påstå at du mister noe av effekten. Sett opp en liste over ting du vet endrer humøret ditt til det bedre. Eller i det minste endrer fokuset ditt slik at man kommer ut av en evt. nedadgående spiral. Alle har jo noe. Jeg for eksempel skrev opp at en treningsøkt gjør meg i bedre humør, en kalddusj, en hvil, å smile, ringe en av brødrene mine, stikke ut å snakke med hønene, puste, meditere osv. Det tok ikke mange dagene før jeg begynte å bruke denne listen til å endre humøret mitt. Tenk for en kraft det ligger i det! Det er ikke ene og alene opp til omgivelsene å bestemme hvilket humør jeg skal være i. Det er noe jeg til en viss grad kan bestemme selv. Dette snakket jeg også om i en tidligere episode. Da jeg en formiddag var sur og trøtt. Jeg tenkte at dette gidder jeg jo ikke. Jeg tok en lur, en treningsøkt og en iskald dusj. Da var jeg i en helt annen form. Og så begynte jeg å tenke bakover. Hvorfor var jeg blitt sur denne dagen. Dårlig søvn. Hvorfor sov jeg dårlig? På grunn av et dårlig mat. Når jeg visste dette kunne jeg programmere humøret mitt for neste dag. Og hva skjedde? Det ble slik jeg hadde bestilt. Når det blir en evne å planlegge, i større eller mindre grad, hvilket humør du skal være i imorgen, da har du muligheten til å påvirke livet ditt og livet til de som må forholde seg til deg noe helt enormt! Det er klart at det er ikke alt som går etter planen hver gang, men en kan ihvertfall legge opp til å øke sjansen for gevinst i humør lotteriet. Det er faktisk ikke noe lotteri lenger. Det er en evne til å endre humøret ditt på kommando. Og nettopp evnen til å styre livet sitt i en ønsket retning er noe av det som gjør at denne boka har endret livet til så mange personer.

 

Det var litt om her og nå. Dette er en strategi man kan bruke om man får en uønsket hendelse i fanget når man minst venter det, eller står opp og har en dårlig dag. Det er en av de tingene denne boken handler om, men det er også bare en bitteliten del av det. Jeg kommer ikke til å gå i dype detaljer og jeg tar jo ikke med alt som står der, men litt strø her og der må til for at du skal kunne skjønne hvordan denne boken kan hjelpe deg. For det er jo det som er best, at du leser den selv og finner ut hva du kan få ut av det istedenfor å høre på hva jeg fikk ut av det. Så her kommer en annen ting jeg prøvde og fikk mye ut av. Tony’s historie om hvordan han en gang satt på et tog i Russland og begynte å tenke. På kartet han hadde med seg begynte han å sette opp en rekke korte og langsiktige mål han hadde for seg selv. Noen var på bare noen uker, andre en måned, 6 mnd, 1 år, 2 år, 5 år og 10 år. Ved å ha disse målene i bakhodet og ved å sjekke dem en gang iblant så han at det var nyttig. Det begynte å skje av seg selv. Kan dette være noe av det samme? Hvis vi har noen korte og langsiktige mål som vi tar med i vurderingen når vi står ovenfor et valg, vil hvert valg styres litt av det. Sammen med alle de andre valgene en gjør blir det etterhvert, som renters renter, en effekt av det. Valget kan i utgangspunktet være noe som ikke er veldig viktig for her og nå.  Men hva om du har dine mål i bakhodet? Du vil kanskje spare til en ferie du skal ha om 2 år? Eller trene deg opp til å kunne løpe marathon om 1 år? Hver gang du da velger til fordel for målet ditt, kommer du nærmere. Skal jeg gå ut i dag eller ikke? Skal jeg kjøpe meg noe jeg har lyst på som ikke er særlig nyttig? Om du velger å ikke gå ut fordi du skal løpe marathon om 1 år gir ikke det så mye mening i seg selv. Men i det du har tatt det valget, så har du satt sammen flere interessante tanker på en måte som gjør at det blir lettere å velge i de baner også neste gang. Det samme gjelder ferien du sparer til. Unødvendige kostnader og sparte penger havner oftere der de skal bare på grunn av at du skrev noe ned på en liste for lenge siden. Du ender opp med å styre mot et vagt mål i fremtiden uten at det føles som om du lar være å “unne” deg noe du har lyst på. Du har mer lyst på målene i listen din. Etterhvert kommer disse valgene av seg selv. Jeg hadde helt glemt min egen liste, men når jeg kom over den igjen ved en tilfeldighet, så jeg at det var flere ting på gang på den listen som jeg ikke var klar over at jeg tok meg av. Noen av målene var også nådd uten at jeg hadde merket det. Det var ganske kult å oppdage og det gjorde såklart at jeg satte den listen høyere i verdi, som igjen fører til jeg tenker på den oftere. Helt enkelt og uten for mye snikk snakk. Det handler bare om å gjøre det, og det er det denne boka er god til, om du lar deg overbevise til å prøve det som står i den.

 

Tidligere i år lagde jeg en episode om et av temaene i boken. Verdier. Det er episode # 38 “Mot og verdier”. Endring av eget humør, en liste med mål og et oppsett av mine egne verdier vil jeg si er det 3 største tingene jeg lærte meg gjennom denne boken. Utenom det er det sikkert 100 andre småting som jeg kommer til å tenke “Åjaaaaa, det var her jeg fikk det fra ja!” når jeg leser den boken igjen. For den skal helt avgjort leses igjen. Den skal leses igjen og den skal anbefales igjen. Det er en grunn til at Tony Robbins er så stor som han er. Han er god til det han gjør og han resonnerer godt med sitt publikum. Det gjør det lett for dem å ta ansvar over egen skjebne og slutte å oppføre seg som et offer for omgivelsene.

 

Kort og godt kan vi vel si at det er det det hele handler om! “Awaken the GIant Within!” Alle har muligheten til å endre seg selv og sin situasjon. Uten å vite hvordan er det vanskelig, men når man har fått det forklart på den måten Tony Robbins forklarer det, blir det vanskelig å ikke ta grep.

 

Kjøp den, still deg inn på amerikansk mentalitet, les den og gjør det boken får deg til å ville gjøre! Anbefaler også “Unshakable” om du vil lære mer om hvordan økonomien faktisk fungerer og hvordan du kan bedre din egen. Snakker forsåvidt litt om det i episode #17 om du vil høre på den.

Legg igjen en kommentar