#44 – Uke 9 – Penger og muligheter

Tidligere har jeg snakket varmt om fordelene ved å leve med lite midler. Har jeg lite penger har jeg få muligheter og det er lett å forholde meg til de jeg har. Nå er det visst slutt på det og med mer midler kommer det også flere muligheter. Dette er todelt. På en måte er det gøy å kunne gjøre mer og realisere mer, men det er forstyrrende å forholde seg til alt det som nå er mulig. Plutselig skal vi skifte kledning og isolere huset og jeg hadde Tesla Model S på lagrede søk på finn.no. Hva i all verden, skal det ikke mer til?

Før var det ikke vits for meg å tenke på unyttige ting som kunne vært gøy å eie. En Tesla for eksempel. Nå når det på et vis er innen rekkevidde er det plutselig noe jeg tar meg tid til å tenke på. Det var når det gikk opp for meg at jeg hadde Tesla som lagret søk på finn at jeg virkelig tok meg i dette. Jeg hadde ikke noe intensjon om å kjøpe meg Tesla, men det var mulig og da begynte jeg også å leke med tanken. Hva er det jeg holder på med? Dette er et sløseri med tid og kapasitet. Vi har jo to biler som fungerer utmerket. Leafen og camperen. Og uansett er det andre, viktigere ting, som står lenger foran i køen enn ny bil. Jeg hadde en slags ti års plan for alt det jeg ville utføre med huset for eksempel. Jeg var avslappet med det.

Men så kom den nye jobben med nye muligheter. Nå er planen for huset bare 1 år frem i tid. Whaaaat!? Her en dagen leverte jeg camperen på eu-kontroll. Ok det, men jeg ba dem også om å utføre et oljeskift. Selv om jeg allerede hadde kjøpt nytt oljefilter selv. Tidligere hadde dette vært noe jeg nettopp ville prioritert å gjøre selv. Nå kostet ikke et oljeskift så mye og det blir jo skikkelig gjort, men allikevel. Ja, sant. Hør på meg nå da! Reine rasjonalitetsministeren! Dette må det taes tak i! Det er sikkert og visst. Det var også derfor jeg bestemte meg for å skrive om dette. Slik at jeg blir mer klar over det og det er lettere å luke ut det mest unødvendige før det går for langt.

Det er dette stoikerne snakker om. Det er nå det er viktig for meg å tenke på hva det er jeg holder på med. Hva jeg lærte i den tiden jeg hadde lite penger og lite muligheter. Jeg var lykkelig og jeg var oppfinnsom. Jeg lærte meg ting på grunn av at jeg ikke kunne betale andre for å gjøre det jeg trengte å ha gjort. MIn valuta var tid. Jeg var så hovmodig og sikker på at når jeg en gang fikk mer penger, ville de gamle vanene jeg hadde opparbeidet meg når jeg hadde lite penger sørge for at de ekstra pengene ble plassert der de skulle. I fornuftige investeringer og de aller mest nødvendige oppgraderingene. Nå sier jeg ikke at jeg har kollapset fullstendig og har bytta ut garderoben og bestillt weekendtur til New York, men jeg må ærlig innrømme at jeg er overrasket over hvor fort nye tanker fikk innpass.

Jeg tenker at jeg deler tilgang til mer penger i to kategorier. Den ene kategorien er de investeringene jeg kan gjøre som forbedrer livet nå og som er lurt å utføre på lang sikt. Her havner pensjon, ny kledning, isolasjon og vinduer til huset, penger satt av til den 6 mnd lange reisen vi planlegger å foreta oss når barna er gamle nok til å få godt utbytte av det. Den andre kategorien er de idiotiske tingene jeg får lyst til å gjøre, som ikke har noe med hvordan jeg setter pris på livet å gjøre, og som heller ikke er særlig lurt i det lange løp. Tesla bilen havner her. Soleklart. Det samme gjør…… Nå ble jeg sittende her og tenke. Hva annet er det jeg har tenkt på som er unyttig? Jeg kommer ikke på noenting! Er det seriøst bare Teslaen? Dette var helt merkelig å innse. Det var kanskje ikke så galt allikevel da? Jeg har bare følt det. Haha. Kanskje jeg bare følte at faren var der og at jeg var redd for å miste det jeg hadde lært meg. Når jeg nå innser dette er jeg i stand til å stanse det i den spede start. Dette var villt. Nå kommer jeg bare på de fornuftige tingene jeg har tenkt på. Etter eu kontrollen bestillte jeg nytt eksosanlegg og ny servo slange til camperen. Jeg har allerede sjekket ut hvordan dette byttes og har tydeligvis ambisjoner om å gjøre det selv. Var det bare den oljeskiften rett og slett? Jeg sparer nesten så mye som jeg tjener mer i måneden i den nye jobben, så jeg har ikke så mye å rutte med nå enn før uansett. Her en dagen sto jeg ute og sagde opp ved av gamle materialer jeg ikke hadde bruk for. Tanken var at jeg skulle spare penger på ved og på å slippe å betale for å kjøre det på tippen. Hallo, jeg er visst ikke ute å kjører allikevel.

Hva skal jeg nå gjøre med denne innsikten? Jeg tror jeg skal legge inn en liten sjekk på dette her innimellom, bare for å ha kontroll på at jeg fremdeles er der jeg har lyst å være og at jeg ikke krisemaksimerer noe. En liten endring i atferd gjorde at jeg følte tilstanden truet. Pokker, hva skal jeg skrive om nå da? Jeg trodde jeg hadde mye å ta tak i og mye å skrive om her. En skikkelig oppvask liksom. Nå er tesla søket slettet sammen med et par andre tullete søk som har lurt seg inn der gjennom tiden. Hva skal jeg med en veteran Citroen cs gti 2? Den er kul ja, men seriøst? Har ikke plass til den engang, selv om jeg har råd.

Det er jo greit å drømme om ting og tang og se for seg hva en vil oppnå eller ha senere, men det stjeler fokus fra det jeg holder på med nå. Ting som jeg tidligere drømte om. Jeg drømte jo en gang om å ha en VW T3 camper som kunne lære meg om motorer og være en kjekk sak for familien min å farte rundt i. Den har jeg jo nå. Jeg har mange ting jeg har lyst til å gjøre med den. Jeg har tilogmed en del utstyr liggende klart for å oppgradere den. Utstyr som bare venter på at jeg skal installere det. Desto mer jeg fokuserer på ting jeg ikke har, jo mindre er til overs til det jeg har og kan jobbe med nå.

Når jeg går å tenker på en ting, slik som denne, hender det at det dukker opp noe som jeg med en gang ser i sammenheng med det jeg tenker på. Det har mer med meg å gjøre og hvordan jeg tolker det som dukker opp enn at det er ment å ha denne funksjonen. Like fullt er det nyttig og det er godt å få litt hjelp til å tenke videre. Dagen etter jeg skrev det som står ovenfor opplevde jeg en slik hjelpende tanke som jeg kunne bruke til dette. I Daily Stoic for 11 februar står det et sitat fra Seneca.

“Vår sjel er noen ganger en konge, og noen ganger en tyrann. En konge, som har oppmerksomheten på hva som er ærefullt, beskytter den gode helsen av kroppen som er i dens besittelse, og gir den ikke grunnlag eller simple ordrer. Men en ukontrollert, strebende, over-hengiven sjel forvandles fra en konge til det som er mest fryktet og hatet – en tyrann.”

Seneca, Moral letters, 114.24

Hvordan passer dette inn i det jeg tenker på? Det er lettere å være oppmerksom på det som er fornuftig og omtenksomt når man ikke har noe valg. Utfordringen kommer først når mulighetene for å gjøre mer viser seg. Og selv om dette sitatet handler om konger og tyranner er det lett å oversette det til min egen situasjon. Det var jo nettopp dette stoikerne var så fokuserte på. Å holde seg fra å la seg rive med av makt og muligheter. Fortsette å ha sine grunnleggende verdier og retninger til tross for hva som lett kunne gjøres på en annen mer egoistisk og ødeleggende måte. Dette krever øvelse og påminnelse.

 

Vi glemmer så fort og forandrer oss like raskt. Bare hør på det Seneca sier om det å være fattig. Seneca mente at fattigdom var godt for minst en ting: Det var muligheten til å øve på på overbærenhet og disiplin. Det var en sjanse til å vise at man taklet å leve selv om man hadde lite eller mindre enn før. Seneca er også kjent for å sette seg i slike situasjoner for å kunne føle på at han taklet det.

“Sett til side et visst antall dager, der du skal nøye deg med det mest kummerlige og enkle av klær og av mat. Imens, si til deg selv: “Er dette tilstanden jeg frykter?”

Ved å utsette seg for dette ble Seneca påminnet at han klarte seg med lite og at han kunne tåle en slik tilstand, selv om han hadde mistet all sin rikdom. For han var til tider meget velstående. I tillegg ville denne tilstanden hjelpe han å sette pris på de små tingene og hva som var viktig for han. Det er det jeg nå tenker at jeg nå må gjøre. Det er ikke nok at jeg har levd slik lenge, jeg må jobbe med opprettholde min holdning og utsette meg for tanker og opplevelser som gjør meg i stand til å hente dette tilbake. Det å skrive dette og fortelle om det, tenker jeg er en slik ting. En annen er når jeg faster.

Det er lett å la seg rive med. En tanke om Tesla og hvor kult det hadde vært sto i fare for hindre mine ambisjoner om å få camperen i den stand jeg vil ha den i. Camperen var en gang en drøm jeg hadde og som jeg nå er godt i gang med å realisere. Det er en bedre investering i kunnskap, erfaring og gøy for familien enn den Teslaen noengang ville vært. Det er ihvertfall det jeg tror nå, og da e det jo sånn. Det gir meg energi og logikk til å fortsette å jobbe med min gamle drøm. Jeg trenger ingen Tesla og ikke vil jeg ha en heller. Kommer det en tid der det er mer fornuftig å bruke midler og kapasitet  på den måten, får jeg ta det da. Nå vil jeg fortsette å drømme om og jobbe med de fornuftige målene jeg allerede har satt meg. Ah, jeg er fri igjen!! Ihvertfall frem til neste gang.

Det var det for i dag folkens. Takk for meg, takk for nå og takk til deg for at du vil høre på.

Skriv meg gjerne en e-post, eyvind@podcasten.no, om det er noe du lurer på. Nyhetsbrevet mitt kan du melde deg på på podcasten.no. Ingen press og ingen forventning.

Legg igjen en kommentar