#43 – Uke 8 – Benjamin Franklins 13 dyder

“Selv om jeg aldri endte opp med perfeksjon av dette jeg hadde slike store ambisjoner om å oppnå, ble jeg, av mine bestrebelser etter å nå det, en bedre og lykkeligere man enn jeg ellers ville ha blitt hadde jeg ikke prøvd på det”
– Benjamin Franklin

God dag folkens,hvordan går det med dere? Med meg går det fortsatt fint! Det er godt og vel ett år siden jeg begynte å skrive, av alle ting. Det har vært et enormt godt år for meg på grunn av dette. Jeg kan ikke få anbefalt det nok. Man trenger ikke å vite hva man skal skrive om engang. Når jeg bare begynner kommer resten av seg selv. Jeg tror at hvem som helst kan ha godt av det. Hodet mitt er annerledes og jeg har lettere for å vite hva jeg skal gjøre og dermed blir det summa summarum også gjort mer enn før. Jeg leser mer og skriver mer og da får jeg også hele tiden nye metoder for å komme videre. Og nå skal jeg fortelle deg om en av de siste triksene eg har prøvd. Det er gøy!

 

Benjamin Franklin folkens. For en type. Jeg har jo alltid visst hvem han var, men ikke hvor kul han faktisk var. Første gang jeg fikk høre om noe spesifikt utenom det vanlige fra skolen var i boken Mastery. Der står det noen lærerike beskrivelser fra livet hans som var verdt å merke seg. Mastery snakker jeg forøvrig om i episode 32. Jeg ga nettopp brødrene mine hvert sitt eksemplar av den med beskjed om å behandle det som en bibel. Men, det er ikke Mastery det skal handle om nå. Det er Benjamin Franklin. Jeg leser nå en gigant av en bok om Benjamin Franklin som er full av hans festlige måter å tenke på, gjøre ting på og ikke minst få gang på ting og tang som er mye større enn han selv.

 

Jeg hadde ikke noe behov for å lese om Franklin i utgangspunktet, men etter en kommentar fra Warren Buffet, som bet seg fast i meg, endret dette seg. Buffet som bortsett fra å være verdens beste investor er også kjent for å lese hver eneste dag, akkurat som kompisene hans, Bill Gates og Charlie munger. Hans tanker er noe jeg hører ekstra godt etter på. Når han ble spurt om hvilke bøker han kunne anbefale lyttet jeg øre. Han ga noen boktitler jeg ikke husker hva var. Den og den og den og så  “anything on Benjamin Franklin.” Javel? Tenkte jeg. Er det såpass? Da er det gjerne verdt å sjekke ut gode gamle Benjamin allikevel?

 

Jeg skulle sette den på boklisten min, men viste ikke hvilken av alle de forskjellige titlene jeg skulle gå for. Anything er tydeligvis for generelt. Mæææææn! Handlingslammelse! Det ble med tanken. Helt til jeg hørte en episode på Tim Ferriss show med en som heter Walter Isaacson. Han har blant annet skrevet kolossen om Steve Jobs. Walter hørtes ut som en likanes kar og han har også skrevet en like stor bok om Benjamin Franklin. “Benjamin Franklin: An American Life” Endelig hadde jeg nok tilfeldigheter som dyttet meg i retningen av denne legendariske mannen fra 100$ seddelen. Litt rart når jeg tenker på det nå egentlig…. Etter å ha lest “Thinking Fast and Slow” er det jo ikke lenger mulig å tenke at noe er tilfeldig. Hver av disse tingene har nok ført meg nærmere boken av egen lyst og oppmerksomhet rundt det.

Jajajaja, jeg bestillte hvertfall boka som heter “Benjamin Franklin: An American Life” av godeste Walter Isaacson. Nå skulle det skje! Ryan Holiday sier at det finnes to typer biografier. En type som tar med seg alt av hva som har hendt i en persons liv og en som tar for seg det viktigste. Jeg tror denne inneholder det meste som skjedde i livet hans. Eller så har det skjedd så enormt mye i livet til Benjamin at boka blir så stor. Det kan være begge deler faktisk. Interessant er det som står i den hvertfall.

 

Jeg har ikke lest ut boka enda og det er ikke noen bok resume dette her. Jeg vil snakke om en av de håndfaste tingene Benjamin gjorde for å å bygge sin karakter, som han kalte det. Dette kom han på da han var på vei hjem fra London til Philadelphia. Benjamin skapte et system som skulle hjelpe han å bli en bedre person. Han ramset opp 13 dyder, eller virtues, han satte høyt. Egentlig var det bare 12, men han la til en siste etter å ha rådført seg med en reisevenn som sa at han hadde tendensene til å være noe hovmodig til tider. Han la deretter til en 13. som skulle hjelpe han å begrense det. Ydmykhet ble det. Med oppfordringen som fulgte: Imiter Jesus og Socrates.

 

Benjamin hadde altså satt opp 13 dyder som han mente det kunne være klokt å forholde seg til. For at han ikke skulle bli overveldet av alle sammen på en gang, satte han dydene i et system der hver av dydene fikk hver sin uke. Han fokuserte på en dyd av gangen i en uke av gangen. Tanken var at ved å bruke tid på en dyd i en uke, ville den være såpass etablert at fokuset på et vis ville gli over i neste uke, av vane, på toppen av han neste ukes dyd. Hele rekka tok da 13 uker og ga Benjamin 4 runder per år av denne enkle metoden for å bedre karakteren sin, som han, såvidt jeg vet, prøvde å leve opp til hele livet. Han sier følgende om de 13 dydene mot slutten av livet:

 

“Selv om jeg aldri endte opp med perfeksjon av dette jeg hadde slike store ambisjoner om å oppnå, ble jeg, av mine bestrebelser etter å nå det, en bedre og lykkeligere man enn jeg ellers ville ha blitt hadde jeg ikke prøvd på det”

Det er som kjent vanskelig å gjøre noe perfekt, men desto mer en prøver og har det i hodet, desto nærmere kommer man og man ender som regel milevis foran alternativet.

 

Så, dette tenkte jeg at var en glimrende ting å prøve på. Hadde Benjamin Franklin godt av det, kan det vel hende at jeg også kunne dra nytte av det? Nærmere garantert tenker jeg.

Her kommer de 13 dydene på rams med Benjamins egen korte utdypelse:

 

1: Måtehold (Temperence) – Spis deg ikke for mett, drikk deg ikke til lystighet

 

2: Stillhet (Silence) – Snakk ikke om annet enn det som kan være til fordel for andre eller deg selv. Snakk ikke om tøysete ting.

 

3: Orden (Order) – La alt ha sin plass, la hver del av din bedrift ha sin tid.

 

4: Besluttsomhet (Resolution) – Gjør det du skal; utfør det du har bestemt deg for uten unntak.

 

5: Nøysomhet (Frugality) – Bruk ikke penger på ting som ikke gjør deg selv eller andre godt. Sløs ikke med noe.

 

6: Flid (Industry) – Sløs ikke med tiden. Utfør alltid noe av nytte, prioriter bort alle unyttige gjøremål.

 

7: Oppriktighet (Sincerity) – Ikke bedra andre, tenk uskyldige og rettferdige tanker, og , hvis du skal snakke, snakk som du tenker.

 

8: Rettferdighet (Justice) – Ikke utsett andre for skade, utelat ikke å gjøre det som er din plikt.

 

9: Moderasjon (Moderation) – Unngå ytterpunkter

 

10: Renslighet (Cleanliness) – Tolerer ikke urensligheter verken på kropp, klær eller i hus

 

11: Ro (Tranquility) – Ikke la deg forstyrre av bagateller eller vanlige uhell som ikke kan unngåes og du ikke kan gjøre noe med.

 

12: Kyskhet (Chastity) – Sjelden bruk samleie for annet enn helse og reproduksjon. Ikke av kjedsomhet, svakhet eller for å skade din egen eller andres fred og rykte

 

13: Ydmykhet (Humility) – Imiter Sokrates og Jesus.

 

Det var det. Noen er enklere å følge enn andre, men det å ha noe som hele tiden går i bakgrunnen, og på en måte fører deg, i hverdagen kan ha en enorm effekt. Og når vi vet at selv ikke Benjamin klarte å leve opp til disse, kan vi tillate oss å ikke bli lei oss eller få dårlig selvfølelse av å ikke klare det. Det er som Benjamin selv sier, størres sjangs for at man blir litt bedre av å følge disse enn hva vi ellers ville ha vært.

 

Hvordan skulle jeg så få dette til? Jeg tenkte jeg at jeg måtte skrive dette ned og ha det i morgen boka mi eller noe slikt. Ah, allerede en hindring til å få dette til. Et kjapt søk på internett manet frem et flott skjema som allerede var tiltenkt denne funksjonen. Såklart. Vi lever tross alt i fremtiden. Klart det finnes noen som allerede har gjort dette. Men, vent nå litt… Hvis vi lever i fremtiden, finnes det da en app for dette? Ja, det gjør det såklart!

 

En enkel app som har en mal for dette som jeg enkelt kan følge dag for dag og vite hva jeg skal prøve på. Hver av dagene har en rubrikk som jeg kan trykke på for å gi meg selv en anmerkning. Det betyr at jeg ikke er fornøyd med innsatsen eller resultatet den gjeldende dagen. Hvis jeg, i uken for kyskhet, på onsdagen ikke klarte å holde meg fra å ha samleie for annet enn helse og reproduksjon, blir det en anmerkning. Er det ingen prikk betyr det at jeg har vurdert det til at denne dagen gjorde jeg nok til å bestå. Kult!

 

Første uken var det temperance. Måtehold. Det å begrense matinntaket og drikken til det fornuftige. Det må jeg si var nyttig. Jeg kommer fra en familie der min farmor alltid sa “Må dåkkår eta” når vi begynte å bli mette. Hun lærte det av sin mor og nå er det far min som sier det. Hvor langt tilbake i tid dette går og hvor tydelig det har satt deg i familiens DNA vites ikke. Men, jeg har hvertfall klart meg bra alle dagene i den første uken. Nice!

 

Så kom den neste. Den var verre. Her var det prikker å føre gitt. Det er utrolig vanskelig å totalt avstå fra å si noe om noen som ikke er til fordel for alle det snakkes om i løpet av en hel dag. Jeg tenkte flere ganger over ting jeg skulle til å si og valgt å avstå. Det var lett noen ganger, men andre ganger glapp det bare ut. Det trenger ikke være voldsomme greier. Bare noe om noen som gjorde noe som jeg sa til noen det ikke gjaldt. En skikkelig vekker rett og slett. Jeg ble bevisst på denne uvanen og klarte meg langt bedre enn jeg kanskje gjør til vanlig, selv om jeg var streng med meg selv og det ble anmerkninger på 6 av 7 dager. Jeg synes det var godt å vite om dette og kjekt å ha noe å jobbe med når jeg snakker med andre. Spesielt morsomt er det at de jeg snakker med ikke vet at det er det jeg tenker på og forsøker å unngå. Enda morsommerer blir det når jeg merker at de gjør det. En spennende og utfordrende uke.

 

Følgende uke var det orden som sto på tapeten. Den er nyttig den. Det ble så mye lettere å ha mer orden på ting og tang enn jeg vanligvis hadde. Jeg begynner å tenke at jeg blir bedre av å gjøre dette og at systemet til Benji gjør nytte. Jeg bygger min karakter rett og slett! Ikke er jeg perfekt, men absolutt bedre enn uten dette i bakhodet. En ekstra påminnelsen om å gjøre ting ordentlig og ha det ryddig og anstendig med tingene mine og gjøre det jeg skal til den tiden som passer. Samtidig er tanken om å ikke spise for mye og ikke si noe om andre som ikke gagner dem, i bakgrunnen. Helt orden på alt er det ikke, men mange nok ganger iløpet av dagen tar jeg meg i det og legger inn litt mer innsats i å holde orden slik at det ikke ble noen anmerkninger denne uken.

 

I skrivende uke er det Resolution som gjelder. Å utføre det en har bestemt seg for å utføre, uansett. Denne her trenger jeg. Jeg trenger den for alle mellom-prosjektene, som jeg kaller dem. De som er litt for store til at de er fort gjort, men som allikevel ikke tar stort mer enn 1 dag. Derfor ga jeg meg selv en oppgave til hver dag jeg var hjemme denne uken. På mandag fikk jeg isolert taket i camperen. Det har jeg tenkt på nå siden høstferien. På tirsdag laget jeg ferdig en podcast episode, på onsdag var Ask hjemme med omgangssyken, så planen min om å rydde opp og gjøre klart drivhuset til våren ble ikke fullført. Det står jo at en skal gjøre det uansett, men noen ganger skjer det uforutsette ting som begrenser det. Ikke værre enn å sette en anmerkning for den dagen og ta det igjen neste gang. Jeg fikk gjort litt når kona kom hjem ihvertfall. Hadde jeg ikke hatt det på planen tror jeg ikke det hadde blitt noe i det hele tatt. Denne her skal jeg absolutt prøve å la gli videre i neste uke. Bestemme meg for å gjøre noe jeg har lyst til å ha utført og så gjøre det. Det er jo så POWER når det er ferdig! Spesielt om det er noe jeg har tenkt på en stund.

 

Og det er så langt jeg har kommet i dette nye regimet. Jeg er overrasket over hvor lite ekstra det krevde av meg å følge disse dydene. Når jeg legger meg om kvelden bruker jeg allerede 5 minutes journal til å skrive ned 3 gode ting som skjedde den dagen og en ting jeg kan bli bedre på. Etterpå er det bare å sveipe innom Benjamin og ta en gjennomgang av dagen og se om jeg fortjener en anmerkning eller ikke. De fleste dagene viste jeg før kvelden kom om jeg hadde klart meg eller ikke. Det merket jeg for eksempel i det jeg sa noe jeg ikke skulle si eller ikke fikk gjort det jeg skulle. Jeg tenker litt over de gangene jeg ikke klarte meg og hvorfor, og gjerne også de gangene jeg klarte å levere. Slik fikk jeg pleiet begge sider av samvittigheten. Fornøyd med de gangene jeg klarte meg og motivert til å fortsette. En tanke om de gangene jeg ikke klarte meg og motivasjon til å forbedre meg til neste dag. PÅ toppen av det hele måjeg le hver gang jeg ser på telefornen for der sitter Benjamin å ser på meg med det lure Mona-Lisa-aktige smilet sitt. Det får meg ikke bare til å le hver gang jeg ser på telefonen, men jeg blir også påminnet hva jeg holder på med.

 

Dette er noe jeg kommer til å fortsette med. Etterhvert vil jeg kanskje bytte ut noen av de dydene som er mindre viktige for meg med noen som har større effekt. Selve systemet synes jeg var bra og det er gøy å drive med dette her.

 

Jeg gleder meg til fortsettelsen av dette eksperimentet og er spent på hvilke resultater det vil bringe meg. Alle hjelpemidler er velkomne i mitt liv om de bringer med seg resultater. Og det gjør dette allerede og jeg tror det vil levere tilg gangs.

 

Det var det for denne gang. Du kan melde deg på nyhetsbrevet mitt på podcasten.no og de e-postene kan du svare direkte på om om du føler for. Tilbakemeldinger, spørsmål, forslag, alt er velkomment.

 

Lurer du på hvilken bok du skal lese neste gang, kan jeg bare si ; Anything on Benjamin Franklin.

 

Takk for meg, takk for nå og tusen takk til deg som hørte på. Vi snakkes neste gang.

Legg igjen en kommentar