#42 – Uke 7 – Støvsuging – Når og hvordan

 

I forrige uke snakket jeg om å programmere roboten din. Det er en kjempefin måte å aktivere system 2 på. Er system 2 aktivert er system 1 overstyrt og det er mye større sjangs for å få gjort det en har et langsiktig mål om å oppnå. Men det stopper ikke der. Det finnes enda flere måter å oppnå ønsket resultat på. Det handler ikke bare om å få ting gjort, koste hva det koste vil. Det er en fordel å kunne vite NÅR en skal gjøre noe for at det ikke skal koste deg mer energi og kapasitet enn nødvendig. Og her er det mye å hente folkens.

Jeg innser at dette vil være lettere for noen å utføre enn andre. Noen har jobber og andre heftelser som binder mye tid til spesifikke klokkeslett. Gjelder det deg er det fortsatt mulig å optimalisere i forhold til hvordan timeplanen DIN er, selv om det ikke blir så optimalt som det kunne vært om all tiden din var like ledig. Uansett, jeg kommer til å ta eksempler fra eget liv så får du prøve å visualisere det du ikke kjenner deg igjen i. Det blir litt repetisjon her også, men det er en del av planen. Repetisjon er nøkkelen til å gjøre deg vandt med tanken, som gjør deg i større grad motivert til å gjøre endringen. Repetisjon er rett og slett en slags hjernevasking. Så høres forslagene gode ut er det gjerne ikke så dumt med en hjernevask?

Det første gjøremålet jeg tenker på når jeg tenker på den type optimalisering av tid i forhold til gjøremål er støvsuging. Det er noe som må gjøres, selv om det ikke er så gøy. Men det blir littegranne gøy når det blir noe mer enn noe jeg bare gruer meg til. Så nå skal du få en grundig gjennomgang av hva jeg tenker om det. Slik jeg ser det, er støvsuging den tingen som utgjør en størst forskjell i det daglige når det gjelder generelt humør og følelsen ved å være hjemme. Det er mye mer behagelig å være hjemme når ting er ryddig og rent. Så ryddig og rent som det kan være med to barn og ei kone i hus. Det er ikke alltid strøkent, det er ikke noe nazi greier med støv på hjernen her i gården, men et normalt nivå i med tanke på grad av ryddighet og innsats for å få det slik. Hehe, jeg vil ikke at noen skal tro at det er noe skinnende rent hjem vi har. For det har vi ikke. Dette handler mer om å gjøre det jeg må for å ha det slik jeg vil, uten at det skal for mye til. Oi, det rimte. Reine regla jo.

Uansett, dette gjelder først og fremst første etasje som er gang, stue og kjøkken. Det er der vi tilbringer dagene når vi er hjemme og her det blir mest å hente. Med to barn og kone blir det nok av støv å greiner og sånnt for støvsugeren. Ikke så mye støv egentlig, men all slags annet som ikke skal være der. Siden vi har ovn i stua og fyrer med ved har det en tendens til å bli noe aske rundt det området der. Jeg spiser noe som involverer løk nesten hver dag. Og løkskall har en tendens til å sveve seg avsted, ubemerket, og plassere seg på gulvet der jeg ikke ser det, før det har blitt nok løkskall til at jeg ser det likevel. I gangen er det grus, sand, sorpe, pinner, steiner og annet som har et ønske om å ligge på varmekablene noen timer før de går i støvsugeren. I vårt hus blir det støvsuging etter behov. Noen ganger er det hver dag, men omtrent hver andre til tredje dag er vanligst.

Grunnen til at støvsuging har så mye å si for trivselen er ikke bare at løkskallet forsvinner. For at det skal være lett å støvsuge er det greiest å få ting bort fra gulvet, og gjerne i samme slengen bort fra bord og sofa og andre møbler. Det betyr at det hver gang det støvsuges også ryddes. Jeg er fan av 80/20 prinsippet. Hvilke 20 % kan jeg utføre for å oppleve 80% av resultatet? Det vil si at jeg rydder sånn noenlunde. Det ser bra ut og oppleves bra. Er du derimot en flisespikker er det garantert ikke ”godt nok”. Det er ikke kostet støv og dratt noen klut over alle listene her. Bare det som i utgangspunktet viser best. Tørke støv og vaske lister og tak og inne oppvaskbenken og slikt er de andre 80%, tyngre mer tidkrevende arbeid med mindre synlig resultat som utgjør 20% av det man opplever. Dette er ikke hverdagsting og spares til spesielle anledninger. Når kona mi får det for seg at hun vil høre på høy musikk og ta en skikkelig gjennomgang. Da er det bare for meg å ta med meg ungene og “clear the area” og håpe på det beste.

Som vi alle vet, eller burde vite, er det ikke så lurt å la perfekt stå i veien for godt nok. Ikke når det gjelder daglige ting som støvsuging som må gjøres regelmessig og som gir økt livskvalitet i det daglige. Alternativet er kanskje at støvsuging og rydding blir et for stort prosjekt til at det kan gjøres i en fei og dermed uteblir. Kona for eksempel, hun trenger kanskje 2 timer til 2 dager for å få det gjort slik det aller helst skulle vært gjort. Det er det ikke alltid tid til. Da er det bedre å få et resultat rundt 80% av det beste men med 20% av innsatsen, spør du meg.

Dette innebærer at kanskje ikke alt havner der det skal. Men, det havner hvertfall bort fra der det absolutt ikke skal være. Hvis for eksempel leker og lego ligger på gulvet blir det sopt sammen og lagt i legokassen eller lekekassen. Finner jeg masse tegninger fra ungene og kanskje noe regninger og brev havner de i to bunker på en benk på kjøkkenet. Det bli ikke arkivert i noe system. Når det ligger noe klær rett på gulvet, er det en god forbedring å få det som er skittent i retning vaskemaskinen og resten i en haug der kona kan bestemme hvor hva skal være. Jeg har som regel ikke peiling på det. Og prøver jeg meg på noe er det ofte feil, selv om det var rett i forrige uke. Skal jeg sortere alt sammen hver gang og legge alt der det skal være, blir den totale oppgaven for stor til at den er raskt utført. Godene av et noenlunde ordentlig hjem står i fare. Bedre å gjøre 80% enn å ikke gjøre noe. Du kan jo tenke deg hvem det kan være litt irriterende for. Jepp, kona. Selv om hun helst vil at alt skal være der det skal være hele tiden og at det burde gjøres på hennes måte, er det jo digg for hun å komme hjem fra jobb til et ryddig og støvsugd hjem. Som sagt er alternativet at det ikke er tid til å gjøre det helt perfekt. For selv om jeg har fri når jeg er hjemme, er det nok av ting å gjøre. Flere timer med husarbeid til dagen blir ikke prioritert. Det er nå dette med tidspunkt kommer inn i bildet.

For meg er det ca 1500 ganger enklere å gjøre alt dette når metoden min får herje fritt uten at noen følger med. Ikke at jeg gjør det noe dårligere eller prøver å skjule noe, men da kan jeg gjøre som jeg vil og det er kun resultatet som oppleves av de andre. Et resultat der man har vært vitne til metoden kan bære preg av nettopp dette. Er du med på den? Kjenner man ikke igjen metoden, forstår man ofte ikke resultatet. Det er godt med pølser, men det er ikke særlig apetittvekkende å se den der MUK maskinen i sving. Er kona glad for hvordan det ser ut når hun kommer hjem er det det som er viktig. Men hun kan ikke være der når det skjer. Det er ikke bare kona som foretrekkes å være ute av huset når jeg støvsuger. Også ungene kan godt være borte. Da plager ikke jeg dem og de har ikke muligheten til å plage meg og hindre meg i å bli ferdig. Totalt frihet innenfor egen ambisjon om å få en levelig første etasje. Og hvorfor ikke sette i gang 10 sekunder etter de alle har dratt om morgenen? Da rekker jeg simpelthen verken å tenke på det eller utsette det til senere. Det har absolutt hendt at jeg har tenkt at dette gjør jeg etter jeg har (fyll inn ditt prokrastinerende gjøremål her). Det har hendt noen ganger at jeg har kjørt i gang 10 minutter før folk kommer hjem. Og da har jeg rukket å ikke bare tenkt mye på det, men jeg har også grua meg og hatt dårlig samvittighet og dårlig kapasitet til å gjøre andre ting.

At den jobben er gjort allerede 15 min etter alle har dratt om morgenen gjør at jeg rekker å nyte resultatet, alene, før banden kommer hjem og det er løkskall, aske og lego over alt igjen. Ja, for ved bruk av min vel utprøvde metode, er det gjort på ca 15 min. Og da er jeg så godt i gang at jeg på få minutter i tillegg har hivd på en vask, strigla kjøkkenet og mata hønene også. Dagen står der som en åpen bukett av muligheter! Orden rundt meg gir meg ro til å ha kontroll på hva jeg skal gjøre og det faktumet at dette er gjort gir meg energi til å gjøre mer. Det er noe annet enn å vente til ettermiddagen. Det er litt enklere å nyte en kopp kaffe og en bok i noen minutt når ting er på stell.

Og det at det er bedre å ta seg en kopp kaffe og lese litt når en har gjort noe henger sammen med mitt neste poeng. Det er ikke bare NÅR en gjør noe. Det handler også om når det er digg at du HAR gjort det du har gjort. Det er digg å lese og drikke kaffe når det er rent og ryddig. På samme måte er det digg å stå opp til et ryddig kjøkken der det er den nykvernede kaffen og kaffekoppen som er i fokus, helt fri fra forstyrrelser av gårsdagens latskap. Det er ikke digg å stå opp og måtte gjøre ting som egentlig skulle vært gjort i går, før du kan gjøre det du skal gjøre i dag.

Tidligere, når jeg var b-menneske, (ja, jeg tror jeg kan kalle meg a-menneske nå. B- menneskelighet er ikke en medfødt liden man må bære livet ut. Det kan overskrides av vilje og kløkt!) hadde jeg en tendens til å la alt som ikke var gjort før jeg hoppet foran tv-en bli liggende til neste morgen. For en start jeg la opp til for meg selv. Før jeg kunne begynne på kaffe, frokost og nistepakking og alt annet jeg måtte gjøre, var det kanskje en skitten panne som trengte en vask og en full oppvaskemaskin som måtte tømmes. Siden oppvaskmaskinen var full var det kanskje også brukt utstyr rundt om i vask og på kjøkkenbenk. Det er ikke noe digg. Det som er digg om morgenen er at alt slikt er gjort fra før av. Alt på kjøkkenet er vasket og satt bort, de første tingene jeg bruker om morgenen står klart. Det er ikke noe rot på bordet og jeg må ikke hente ved. Tekokeren kan jeg bare skru på for det er vann i den fra når jeg gjorde klart i går. Da får jeg en fin og sømløs oppstart av operativsystemet, som jeg snakket om sist uke. Dette gir kapasitet og energi til å, for eksempel, ville støvsuge med en gang huset blir tomt. Og siden jeg har ryddet kjøkkenet om kvelden, har jeg kapasitet til å lage en omelett til meg og fruen om morgenen istedenfor å vaske og rydde. En hyggelig frokost med familien med god næring gir godt humør og god energi. Godt humør og god energi som igjen gir meg lyst til å kanskje ta en treningsøkt om noen timer. Og det kan jeg gjøre uten å tenke på at jeg skulle ha støvsugd og ryddet kjøkkenet. Oioioi, dette høres rosenrødt ut! Det er det også. Det er nesten til å le av. At det kan være så lett å gjøre de tingene som andre ganger kan være så vanskelig! Og det er det som handler om å støvsuge NÅR energien er der. Da er det så mye lettere å støvsuge enn når energien ikke er der. Og er noe lett å gjøre, kommer tilfredsheten og gleden av at det var lett.  Da kommer det enda mer energi til å gjøre andre ting. Eller, i det minste, god samvittighet til å nyte faktumet at arbeidet er gjort.

Jeg leste i en bok i dag, “Joy on Demand”. Den handler om meditasjon og hvordan vi kan koble denne gamle visdommen med dagens teknologiske samfunn. Et råd i denne boken sa at det å være klar for å hoppe på muligheter når de byr seg, er selve roten til suksess. Hva enn det nå er du legger i begrepet suksess. Skal du være klar for å hoppe på muligheter kan du ikke tenke på oppvask og støvsuging. Få det gjort på en god måte når det krever lite av deg. Så har du øynene åpne og er du klar når sjansen byr seg.  

Det var alt for denne gang. Du kan skrive til meg på eyvind@podcasten.no og du kan melde deg på nyhetsbrevet mitt på podcasten.no. Og hvis du får det for deg kan du også svare direkte på de e-postene som kommer på nyhetsbrevet, så kommer det rett til meg og innboksen min der jeg kan lese dem

Neste uke skal jeg ta opp noe kult jeg har lært fra Benjamin Franklin. Det har sørget for at jeg har klart å utføre flere oppgaver i det siste, som har vært slike prosjekt jeg bare ikke får gjort oppi alt annet. Nå ser alt lysere ut, takket være denne festlige karen som Benjamin var.
Hans metode er verdt å teste ut for for de flest, vil jeg påstå. Men det er neste uke, når er det denne uka og den er ferdig.

Takk for meg, takk for nå og tusen takk til deg som hører på. Vi snakkes neste gang.

Legg igjen en kommentar