#38 – Uke 3 – Verdier og mot.

God dag folkens! Hvordan går det med dere? Med meg går det fint. Bortsett fra at jeg hadde en heftig runde med influensa som jeg fremdeles prøver å riste av meg etterdønningene av. Det er derfor denne episoden er litt sein. Jeg har tenkt det når jeg har hørt andre podcaster der verten er forkjølet. “Vent til du er frisk mann!” Det renner i øynene mine når jeg hører på noen som er tett i desed. Så derfor ventet jeg med denne episoden til jeg var litt mer talefør. Og nå sitter jeg her og koser meg med en kopp Oolong te, mmmmja. En god kopp med te. Og jeg skal snakke om noe jeg leste nylig. Som ga meg en aldri så liten åpenbaring.

I Tony Robbins boka jeg leser i for tiden med det heftige navnet “Awaken The Giant Within” leste jeg om verdier. Tittelen er noe av det mest klisjeaktige jeg noensinne har hørt, men LORD! Det står mye bra greier i den. Blant annet står det om verdier. Verdier er noe jeg har hørt opp og ned i mente i alle jobber jeg har hatt, alle firmaer har sine verdier og jeg har også hatt mine egne. Når jeg var på podcasten til Sara Lossius snakket hun om hvordan jeg hadde tid som en av de viktigste verdiene mine. Jeg hadde jo det. Det var sant, men jeg hadde egentlig ikke tenkt over at det var en verdi jeg hadde. Ikke på den måten. Ikke på en måte der jeg høytidelig hadde satt opp mine verdier som jeg deretter skulle leve etter.

Når jeg tenkte på andre verdier jeg setter høyt, som også kunne vært på denne høytidelige listen, blir det automatisk sånne klassikere som familie og trygghet og andre mer eller mindre håndfaste verdier. Jeg føler ikke jeg får noe ut av å ha disse verdiene. Det er bare noe jeg har, på et vis. Jeg verdsetter det uten tvil, men er det dette verdiene skal gjøre? Skal de ikke ha en funksjon utover å bare være der?

Om jeg har en verdi som jeg er takknemlig for at jeg har, blir ikke tankesettet mitt da at jeg passer på det? Passer på at det ikke forsvinner. Vi som mennesker er villige til å ofre mye mer for å unngå tap enn vi er for å tjene noe. Hvis tanken min om de verdiene jeg har er at de skal vedvare legger jeg opp til å beskytte dem fremfor å utvikle dem. Hvordan skal jeg da få verdiene mine til å stige?

For det er vel det jeg egentlig er ute etter. Å få disse verdiene til å stige. Men hvordan? Jeg så et innslag fra Petter Stordalen som holdt en tale der han latterliggjorde hvordan mange bedrifter bruker verdier. De har høytidelige møter der de bestemmer hvilke verdier de skal ha, for de må jo ha det, og så kaller de opp møterommene etter disse verdiene. Og så er de bare der. Jeg satt og tenkte på dette og bladde litt i boka. Da så jeg et ord som endret på alt sammen. Mot.

Såklart! Det var som om en kabal som gikk opp. Jeg tenkte: Kan jeg snakke om mot? Det krever mot. Ihvertfall når det innebærer at jeg snakker om meg selv. Det er skummelt. Men siden jeg har bestemt meg for at det er mot som er min viktigste verdi gjør jeg det allikevel. Men hvorfor trenger jeg mot? Er det virkelig ingenting jeg vil sette høyere enn det? Hva med familie, kjærlighet, ambisjon, trygghet, frihet, helse og alle de andre?

Saken er den at uten mot hadde jeg ikke hatt de verdiene jeg nå har. Hadde jeg ikke hatt mot til å vise kjærlighet overfor kona mi hadde vi ikke fortsatt å være sammen. Hadde jeg ikke mota meg opp til å fri til kona mi den gangen jeg gjorde det er det ikke sikkert jeg hadde hatt noe familie i det hele tatt. På kjøpet fikk jeg mer trygghet. Det ga meg mer mot til å slippe taket på den friheten det er å være bare to voksne i et forhold. Ønske usikkerheten velkommen. Hadde jeg ikke hatt mot til det hadde jeg ikke hatt mine egne to barn nå. Det jeg anser som mitt viktigste prosjekt og største verdi. Det ga meg enda mer mot til å ville velge andre ting som kom de til gode. Hadde ikke jeg og kona min hatt mot til å selge huset og si opp to faste jobber for å flytte på landet, uten noe annet å gå til, ville vi aldri funnet ut at slike ting går som regel greit. Det går ikke bare greit, men det fører til økte verdier. Både gamle og nye. Vi fant ut at tid stiger. Da stiger også familie og kjærlighet. Ambisjon, trygghet og helse. Jeg tør ikke engang tenke på hvor vi hadde vært om vi ikke hadde hatt mot til å ta det valget den gangen. Folk så på oss som om vi var gale, men vi hadde mot til å stole på oss selv. Vi hadde mot til å stole på at vi kunne gjøre ting på denne måten selv om det ikke var etter standarden. Vi hadde mot til å  leve 3 år langt under det som er fattigdomsgrensa i Norge. Jeg hadde mot til å motstå press fra alle de som mente jeg gamblet med fremtiden til både meg og familien. Jeg tok en deltidsjobb som badevakt basert på trivsel og kapasitet til å være med familien. Vi visste ikke helt hva vi gjorde, men vi hadde mot til å gjøre det. Nye verdier kom til der de tidligere konvensjonelle verdiene lå. Vi fikk det annerledes enn vi hadde hatt det fordi vi gjorde andre ting enn vi hadde gjort. Og vi fikk det annerledes enn mange andre også. Og folk sa det rett ut: “Det der hadde jeg aldri turt!” De hadde ikke funnet motet til å gjøre det vi gjorde og fikk da heller ikke verdiene.

Mot folkens. Det setter jeg på toppen av lista over mine verdier. Det er først da jeg ser hvor verdiene kommer fra. Og når jeg ser det blir det lettere for meg å skjønne hva jeg vil gjøre for å få verdiene mine til å stige.

Whoof! Jeg har aldri tenkt på verdier på denne måten før. Jeg har unngått å tenke på det egentlig fordi jeg har ikke forstått det skikkelig. Men nå har de fått seg en funksjon i livet mitt. Hver gang jeg trenger noe eller vil ha noe, tenker jeg at det er mot som skal til å få det til. Uten mot kommer jeg ingen vei. Det blir som å vente på en lottogevinst. Investeringen er mot og avkastningen er verdier. Uten mot, ingen verdier.

Som Marcus Aurelius sier så pent, og denne kommer på engelsk fordi den passer bare ikke på norsk; A person’s worth is measured by the worth of what he values.

Og med det sier jeg takk for meg, takk for nå og tusen takk til deg som hørte på denne korte episoden!

Ha en fortreffelige dag og se om ikke du kan være litt modig og få til noe for deg selv denne uken.

Legg igjen en kommentar