#30 – Ukestart #1 – uke 48

Velkommen til aller første episode av Ukestart.

Dette er noe jeg har tenkt over en stund, men som jeg ikke har turt å begynne med. For å være helt ærlig er det fordi jeg er redd for at det skal bli for mye å gjøre og at jeg skal ha dette hengende over meg og at det skal være en kilde til dårlig samvittighet. Å lage en episode er ganske tidkrevende. Når det er sagt synes jeg også det er veldig gøy å lage podcast episoder og jeg har også et ønske om å bli bedre til å gjøre det. Spesielt siden jeg har fått så mange hyggelige tilbakemeldinger fra dere som hører på i det siste. . Det er utrolig gøy og det fører til at jeg stoler mer på at det jeg sier er interessant for folk. Og hvis jeg har lyst til å bli bedre, så må jeg nesten lage flere episoder da. Derfor har jeg nå bestemt meg for å prøve ut dette en stund og legge lista der jeg faktisk vil ha den med en ukentlig episode. Men jeg begynner forsiktig. Hver mandag vil jeg legge ut en kort episode med 2-3 av de tingene jeg har tenkt over den siste tiden eller hva jeg driver med. Noe vil være fast og andre mer tilfeldig. Alt ettersom hva jeg kommer over eller opplever som har gitt meg inntrykk eller fått meg til å tenke. En av de faste tingene vil være noe fra filosofiens verden.

Denne ukens filosofiske tanke handler om å akseptere det som er. Leste det en morgen i Daily Stoic boka mi. Hva menes med det? Hør på dette, fritt oversatt fra Epictetus: “La være å ønsk deg at ting skal skje slik som du ønsker at de skal skje, ønsk deg heller at ting skal skje slik som de skjer – da vil livet ditt flyte lett.- Epictetus”

Se for deg at det har skjedd noe som du skulle ønske ikke hadde skjedd. Hva er enklere å endre på? Den faktiske tingen som skjedde, eller tanken din om hvordan du ønsker at det skulle skjedd? Det er ganske åpenbart hva svaret på det er. Om vi trener oss opp til å aksepterer det som skjer i livet vårt istedenfor å kjempe mot at det faktisk skjedde slik det gjorde, vil vi kunne bruke den sparte kapasiteten på andre ting vi faktisk kan gjøre noe med. Er det mulig at vi gjennom å tenke slik faktisk vil få det mer slik som vi ønsker? Blir det da enda lettere å harmonere ønskene våre med det som faktisk skjer? Nietzsche snakket også om dette. Amor Fati. Kjærlighet for skjebnen. Ikke bare aksepter det som skjer, men elsk det som skjer. Vær glad for alt som hender med deg eller omstendighetene dine. Det er en smart måte å unngå skuffelse på. Ingenting vil skje med deg som du ikke vil skal skje. Hvordan man kan klare det er et annet spørsmål. Det er vel egentlig bare å begynne. Øvelse gjør mester. Her en dagen merket jeg at camperen min var litt lei seg og brukte lang tid på å starte. Det var litt kjipt og jeg merket jeg ble bekymret for om jeg måtte til med noe svære greier for å fikse det og om bilen måtte stå en stund. Helt til jeg fikk spurt svigerfar om hva han trodde det kunne være. Han mente på det kunne være glødepluggene. Var det noe vanskelig å fikse? Nei, det skulle gå greit. Du skjønner at det du har er en sugediesel og den funker slik og sånn og når pluggene er sånn så vil det føre til at blablablablabla. Nå vet jeg mye om hvordan det er med glødeplugger. Nye er bestilt og jeg vet hvordan jeg skal bytte dem. Kan ikke si noe annet enn at jeg er glad for at det skjedde. Amor Fati begynner å gi mening.

En annen ting jeg leste i Thinking Fast and Slow her en dagen handlet om giftemål. En graf viste hvor lykkelige folk var i perioden før og etter de hadde giftet seg. Den ga et litt dystert syn på ting. Jeg er jo selv gift og vil jo at det skal ha vært et godt valg for hvor lykkelig jeg er i livet mitt. Grafen var oppadstigende et par år før giftemålet og gikk ned igjen til utgangspunktet et par år etterpå. Hmmmm. Er det virkelig sånn? VIdere sto det at det er slik fordi tingene begynner å få sin vante gang. Det er når noe er nytt og annerledes at vi er i stand til å kjenne effekten av det. Når det er blitt vanlig forsvinner den. Ganske så logisk. Hvor glad er du i det daglige for at du har 10 fingre for eksempel? Man tar det liksom som er selvfølge. Slik er det for de aller fleste og det er ikke så mye å gjøre med det. Men, om du tenker på det hver dag og er takknemlig og glad for at du er gift, eller har ti fingre for den del, da er det større sjanse for at den grafen kan holde seg på et høyere nivå enn den ellers ville gjort. Phjooo. Det finnes altså en måte å være glad for at jeg har giftet meg. Det var godt.

Jeg bruker 5 Minute Journal til dette. I den skriver jeg 3 ting jeg er takknemlig for hver morgen. Her er det bare å fylle på med de tingene jeg vil at skal ha en større betydning for meg i det daglige. Ofte er det familien min jeg er takknemlig for at jeg har og ofte er det at jeg står opp om morgenen for å skrive om alt jeg tenker på. Det gir meg en større motivasjon til å lage god stemning for familien min og til å stå tidlig opp også i morgen. Det er fascinerende hvor mye som faktisk er opp til en selv om man bare finner de riktige triksene til å minne seg selv på hva en holder på med.

Svoosj, det var den første ukestarten det gitt. Det gikk fort! Håper du fikk noe du kan bruke til deg selv i løpet av uka. Hvis du vil kan du melde deg på nyhetsbrevet mitt på podcasten.no og du kan støtte podcasten med ekte amerikanske dollar på patreon.com om du føler kallet.

Ingen press og ingen forventning.

Takk for meg og takk for nå, og ikke minst takk til deg for at du hørte på. Ha en veldig god dag i dag, vær glad for at du har 10 fingre, om du ha det da, og vær glad for det som måtte skje.

Snakkes neste uke.  

Legg igjen en kommentar