# 27 – Bok: «The Undoing Project»

“The Undoing Project” av Michael Lewis.

Denne boka fikk jeg av en venn av meg. Som det ofte har seg tillegges denne boka da en viss tyngde i forhold til om jeg hadde kommet på å lese den selv. Jeg føler jeg blir litt bedre kjent med personen jeg fikk den av, og når jeg leser noe jeg liker eller noe som får meg til å se noe i et annet lys, setter jeg pris på at den personen jeg fikk boka av ønsket at jeg også skulle få vite dette. Så takk til Filippo Ballarin for at du tenkte at dette var en bok jeg ville like. Det hadde du rett i.

The Undoing Project handler om Daniel Kahneman og Amos Tversky. To psykologer som, uten å i utgangspunktet prøve, har endret mye på måten vi behandler informasjon og hvordan vi handler ut ifra informasjon vi har. Hjernen hopper lett fra lite informasjon til store konklusjoner. Da blir det lett å få bevisene til å passe teorien, istedenfor å få teorien til å passe til bevisene. Det kan gi grunnlag for store følgefeil og etablerte sannheter som slett ikke stemmer.

Hjernen vår er ikke et perfekt organ som behandler all informasjon logisk og rasjonelt. Det er lett å tenke at hjernen vår har rett, siden det er den mest velutviklede hjernen på denne planeten, men det er like lett å glemme at den fremdeles er under utvikling. Samfunnet og hva hjernen må forholde seg til forandrer seg enormt raskt. Det vil være latterlig å gå ut ifra at hjernen vår klarer å holde tritt. Vi må bare bruke den så godt vi kan i det miljøet vi befinner oss i. Hjernen er flink til å sette sammen to og to ut ifra den informasjonen den har opparbeidet seg gjennom erfaringer og overbevisninger. Det Tversky og Kahneman nøster opp i gjennom sitt arbeid er hvor forutsigbart hjernen behandler informasjon og da tar disse feilbesluttningene. Eksperter som vanlige folk tar det de har og trekker konklusjoner ut ifra det. Dette var i strid med tanken om at mennesket var god til å tenke rasjonelt og statistisk.

Forsøk og eksempler utført av Tversky og Kahneman skulle bevise at det ikke var så enkelt. Gjennom sine erfaringer oppdage de at det var mulig å lage systemer for å forbedre en besluttningsprosess ved å fjerne disse menneskelige forutsetningene fra fra selve prosessen. For eksempel i et jobbintervju kan fremtoningen av en person minne om en annen person. Intervjueren er da utsatt for å tilegne denne nye personen de samme egenskapene som personen han minner om. Det samme gjelder selve intervjuobjektet. Han kan se på seg selv som flink på et område og si det i intervjuet. Begge går utifra at han er flink og dermed vil han kanskje ikke jobbe hardt for å bli bedre i dette og arbeidsgiver vil heller ikke ha noen grunn til å kreve at han forbedrer seg.

Desto mer tilgjengelig en egen erfaring er, desto enklere er det for denne personen å trekke dette frem og få det til å passe i nye scenarioer. En faktaopplysning eller hendelse som er spesielt logisk, nylig eller bare noe en hadde tenkt på, vil enkelt bli dratt frem og veid uproporsjonalt i en personens avgjørelser.  For eksempel vil noen kjøre ekstra forsiktig etter å ha sett en bilulykke. Det kjenner hvertfall jeg meg igjen i. Sjansen for å havne i en bilulykke er ikke større, men det kan oppleves som om det er slik på grunn av beviset som nettopp ble lagt frem. Da flyttes tanken om bilulykker lengre frem i bevisstheten og er da i stand til å påvirke flere avgjørelser for den personen det gjelder. Plutselig blir bilbelte, fartsgrense og mobiltelefon viktigere enn før denne ulykken.

Et annet eksempel viste at om du plasserte folks hender i isvann i 3 minutter og økte temperaturen litt et ekstra minutt på slutten, ville folk huske det som en mer behagelig opplevelse enn om de bare hadde hendene i isvann i 3 min. Folk foretrakk en lenger total smerte så lenge eksperimentet avsluttet mer behagelig enn eksperimentet som varte kortere, men som ble avsluttet på et mer smertefullt tidspunkt. Hva kunne være et medisinsk eksempel fra den virkelige verden som viste dette som Kahneman kalte for “peak-end rule”? Koloskopi ble løsningen. I 1990 drepte endetarmskreft 60 000 amerikanere i året. Mange av disse hadde overlevd om kreften hadde blitt oppdaget på et tidlig tidspunkt, men folk gruet seg for å gå til en ny undersøkelse fordi deres første var så ubehagelig. Var det mulig å endre hvordan undersøkelsen ble utført slik at pasienten lettere kunne glemme hvor ubehagelig den var? Et eksperiment på over 700 personer gjennom 1 år ble utført. En gruppe fikk koloskopet røsket ut på vanlig måte. En annen fikk beholde koloskopet i endetarmsåpningen i 3 ekstra minutt. Dette var, visstnok, ikke behagelig, det var bare mindre ubehagelig enn den andre, mer brutale metoden. Selv om den totale smerten varte lenger i eksempel nr 2 viste det seg at disse pasientene hadde lavere terskel for å utføre nok en koloskopi når tiden for det kom. “Last impressions can be lasting impressions” ble konklusjonen.

Gjennom denne boka blir det fortalt om hvordan Tversky og Kahneman utforsker en rekke slike spørsmål og hvordan de har påvirket samfunnet vi lever i. Kahneman fikk Nobelprisen i økonomi i 2002, til tross for at han er psykolog. Det viser hvor anvendelig deres arbeid er for andre fagfelt. Økonomi, medisin, sport, krigføring, politikk, forskning og lovendring har alle latt seg påvirke av deres arbeid og fortsetter å gjøre det.

Denne boka var verdt den tidsmessige investeringen og er et eksempel på en bok som gir meg innblikk i et felt jeg ønsker å fordype meg mer i, som jeg snakket om i siste episode. Tilfeldighetene ville ha det slik at den samme dagen jeg var ferdig å lese denne boka fikk jeg en bunke med nye bøker i posten. Blant dem var “Thinking Fast and Slow” av nettopp Daniel Kahneman. Jeg visste ikke at “The Undoing Project” handlet om Kahneman når jeg begynte å lese den. Jeg visste heller ikke at det var han som hadde skrevet “Thinking Fast and Slow”. Nå vet jeg en masse om forfatteren før jeg begynner å lese hans egen bok. Det liker jeg. Denne tilfeldigheten vil jeg la hjernen min tro at var mer enn bare en tilfeldighet. Jeg vil tillegge tilfeldigheten ekstra tyngde når jeg leser “Thinking Fast and Slow” selv om jeg nettopp har lært at det er slike feil hjernen ofte gjør når vi nylig har opplevd noe som gir mening. Som Amos Tversky sier så fint: “People accept any explanation as long as it fits the facts” Jeg ser frem til å lære mer om dette i både “Thinking Fast and Slow” og andre bøker.

Her er noen setninger fra boka jeg synes var verdt å tenke på. Det var mange mange flere å ta av. Finner du disse interessante, vil jeg påstå at du finner boka interessant.

 • People predict by making up stories
 • People predict very little and explain everything
 • People believe they can predict the future if they work hard enough
 • People accept any explanation as long as it fits the facts.
 • People often work hard to obtain information they already have and avoid new knowledge
 • “On the Psychology of Prediction” –  People do not appear to follow the calculus of chance or the statistical theory of prediction. Instead they rely on a limited number of heuristics and which sometimes yield reasonable judgements and sometimes lead to severe systematic errors.
 • He who sees the past as surprise-free is bound to have a future full of surprises.
 • Amos thought people paid an enormous price to avoid mild embarrassment.
 • The difference between being very smart and very foolish is often very small
 • When they made decisions, people did not seek to maximise utility. They sought to minimize regret
 • We often decide that an outcome is extremely unlikely or impossible, because we are unable to imagine any chain of events that could cause it to occur. (Ref: Donald Trump. Et glimrende eksempel. Det var en umulig tanke for mange at en serie hendelser kunne føre til at han ble president, likevel ble han det. Da ble det også tydelig hva som hadde ført til det.

Håper du fant dette nyttig. Boka heter altså The Undoing Project og er skrevet av Michael Lewis.

Om du kommer over noe i ditt eget liv som passer til det du nettopp har hørt er det vel verdt å tenke over. Det er ikke godt å si hva fordeler som kan komme ut av det.

Husk, dette er bare littegrann av det som står i boka. Ikke gå rundt å tro at du nå vet alt som står i den og at du ikke trenger  å lese den selv.  Som det står i boka, litt informasjon kan lede til store konklusjoner. Og de er ikke alltid korrekte.

4 tanker om “# 27 – Bok: «The Undoing Project»

 1. Hei Eivind! Jeg hørte nettopp episode #27 av podcasten din. Som vanlig satt jeg igjen med nye tanker og lærdom, og ikke minst inspirasjon! Jeg har lenge tenkt at du fortjener en tilbakemelding fra meg, jeg er fast lytter og setter pris på en litt filosofisk og annerledes podcast. Jeg er stor fan av at du tar noen valg litt utenom boksen, og jeg skulle ønske flere reflekterte litt over sitt eget liv og sine egne valg. Etter at du fortalte om hvordan du leser bøker, har jeg også begynt å lese. Og jeg liker det! Selv om jeg så på meg selv som for utolmodig til den slags. Jeg leser til og med to bøker samtidig nå! En om trening og en om hjernen, bytter litt på etter dagsform da vettu. Det funker fint! Og generelt interesserer jeg meg for kosthold og trening, så det er morsomt å høre om alt fra faste til paleo. Selv har jeg ikke har prøvd meg helt på faste enda altså, jeg har prøvd det en gang, men det var i en noe annen setting, på et overlevelseskurs i skauen. På en uke spiste jeg to ganger. Det var en artig erfaring, men jeg vet ikke hva jeg syns om at «kroppen spiser sine egne muskler», forenklet sagt, men dog… Vel vel, takk for alt du deler! Håper du fortsetter med det! Jeg er veldig glad i de små episodene, litt sånn tankevekkende skriblerier om å gjøre ting vanskeligere enn det strengt tatt er, for eksempel. Jeg har begynt å satt mer pris på… tid. Livet og egentlig. Hilsen Elin på 20år (bare for å vise at nesten-tenåringer er lutter øre også:-)

  • Hei Elin. Tusen takk for at du hører på og at du sender meg en tilbakemelding. Det er så gøy å lese om hva du tenker og hva du liker av det som kommer ut.
   Det motiverer meg til å fortsette. Når jeg vet mer om de som hører på blir det enda morsommere å lage nye episoder:-D
   Ha en super dag i dag! Du har gitt meg en super dag, så da syns jeg du fortjener en i retur:)

 2. Hei Eyvind,

  Vil bare si at jeg liker podcasten din veldig godt. Mye bra tanker og refleksjoner rundt livet og andre nyttige (og kanskje unyttige) ting. Uansett, jeg synes det er interessant å høre på og det får meg til å tenke på ting selv. Jeg vil gjerne ha flere bokanbefalinger, har akkurat begynt å lese The Undoing Project nå. Gleder meg masse til å lese mer i den!

  Stå på, alltid et høydepunkt å høre podcasten din!

  • Hei Even. Tusen takk for at du tok deg tiden og bryet med å sende meg en melding, det setter jeg pris på og det motiverer meg til å lage flere episoder.
   Kjekt å høre at du leser The Undoing Project, jeg koste meg veldig med den boken der. Nå kommer det snart mer om Thinking Fast and Slow, boka til Daniel Kahneman. Den er helt enorm, håper du vil like den også:) Tusen takk for at du hører på, ha en veldig fin dag i dag!

   Eyvind

Legg igjen en kommentar