#20 – Hvordan 5 dager uten mat høres ut

I denne episoden går jeg gjennom, dag for dag, hvordan det er å gjennomføre en 5 dagers faste. Så da har jeg om morgenen skrevet litt om hvordan jeg har gjort dagen før og hvordan jeg føler meg. Så dette er altså slik jeg har følt det underveis. Jeg har eksperimentert med fasting flere ganger de siste 2 årene. Jeg har prøvd ramadan style fasting, juice faste, vannfaste og andre. Det er først de siste halve året at jeg har kommet inn i en rytme jeg liker. Det er blitt mulig på grunn av at jeg har fått en bedre forståelse for hva som skjer når jeg faster. Jeg har fastet hver eneste måned i et halvt år nå. Dom D’Agostino sin episode fra Tim Ferris Show skal ha mye av æren for det. Jeg har fastet 2-3 dager første uken i måneden. Hvert kvartal går jeg for en 5 dagers. Hver gang jeg faster leser jeg mye om fasting og ting som har med det å gjøre. Da blir det lettere å gjennomføre og ikke minst er det mye mer interessant å lese om disse tingene når jeg faktisk er i tilstanden som beskrives.  Jeg lærer litt hver gang og justerer til neste gang. Det blir summa sumarum at jeg faster mer 10% av alle dagene i året. Hm. Denne gangen føler jeg at jeg har bedre kontroll enn noen gang før. Vi får se hvordan det går. Jeg vil understreke at jeg ikke gjør dette for å bli tynnere. Det har jeg ikke bruk for. Jeg oppfordrer heller ikke til noe som helst. Dette er bare for at du skal få høre hvordan det er. Jeg ser på det som en mulighet til å trene  kroppen min til å tåle det. Det er mange fordeler som følger av dette, jeg skal nevne litt om det. Og for å trene hodet mitt. Det er en veldig psykisk ting å faste. Mye kan kontrolleres av hodet og det er klart at det er et visst mentalt utbytte her også.

Jeg har ikke tenkt å gå veldig i dybden på de forskjellige tingene som skjer i kroppen og hvordan det virker. Her handler det mer om hvordan jeg gjør og hvordan jeg har det. Vil du vite mer om de spennende detaljene rundt dette anbefaler jeg at du hører Julespesial episoden om faste på podcasten til Lars og Pål. For du som ikke vet hva det er, så er det en podcast med to flotte herrer som er gode til å forklare. De heter Lars og Pål. Forøvrig Pål Jåbekk som har vært gjest på steinaldermann podcast flere ganger. Hør den hvis du blir forvirret.
Og gjerne også Tim Ferriss Show med Dom D’Agostino.

 

Det er likevel noe jeg vil nevne. De to hoved tingene jeg ønsker at skal skje. Først og fremst vil jeg komme meg i ketose. Det vil si at kroppen begynner å bruke fett som energikilde. Det er mange som tror at hjernen ikke kan klare seg uten karbohydrater. Det er til en viss grad sant. Det er bare at vi trenger ikke spise dem. Når vi ikke spiser karbohydrater lager levercellene ketonlegemer av fett som hjernen kan bruke istedenfor. Det er en type forbrenning som er renere og mer effektiv enn ved forbrenning av karbohydrater. Det betyr også mindre avfall. Det finnes mye forskning på dette i forhold til forskjellige sykdommer som diabetes og epilepsi for eksempel. Men for Guds skyld ikke ta mitt ord på det. De som kan noe om dette har skrevet masse. Les det. Grunnen til at jeg vil hurtig over i ketose er at når man ikke får karbohydrater inn gjennom kosten, tømmer man først glukoselagrene i kroppen. Deretter, i en overgang, spiser vi av muskelmassen vår for å lage karbohydrater i påvente av mat. Det er den perioden der dette skjer at det er tyngst å faste. Når kroppen skjønner at her kan vi like godt sette i gang og bruke fett istedenfor, det kommer ikke mat, da havner man i ketose. Denne ubehagelige perioden er som regel over etter 2-3 dagers tid. Jeg er nå på dag to og føler meg kjempefin og tenker at jeg er over det verste. Faktisk allerede når jeg sto opp i dag.

Ketose altså, det var det ene. Jeg vil også at Autofagi skal foregå. Det er en spennende prosess. Cellene våre inneholder mange former for avfall, som for eksempel ødelagte eller gamle organeller. Organeller er som et organ i cellen. Er det noe som ikke fungerer optimalt eller er ødelagt, brytes disse ned og fjernes gjennom autofagi. Har du lav grad av autofagi i din kropp kan det resultere i celledød, som igjen kan føre til f.eks. kreft og demens. Sult og faste øker autofagi nivået. Det kan blant annet øke levetiden i en organisme, beskytte mot kreft og hindre aldring. Ikke hør på meg, les denne artikkelen fra Tidsskriftet Den norske Legeforening. Autofagi betyr selvspising eller kannibalisme. Kroppen spiser seg selv. Det vil ikke si det samme som at du taper det som blir spist, men det blir brukt igjen hos de cellene det er viktigst å holde i gang.  Ved å utsette meg for sult vil jeg da trene meg til å kunne gjøre dette mer effektivt. Ettervirkningene tar man med seg også i de periodene man ikke faster. Les artikkelen og hør episoden til Lars og  Pål og Dom D’Agostino for mer om dette. Whoo, det var rett før jeg falt i kaninhullet gitt. Det var jo det jeg ikke skulle nå. Jeg skulle snakke om hvordan det var å faste.

Forberedelser.

På søndag startet jeg forberedelsene mine. Ikke så mye annet enn at jeg går for et meget fettrikt måltid kvelden før jeg tar fatt på fasten. En middag av oksehaler og ovnsbakte grønnsaker ble tilfeldigvis retten denne gang. Vi ble invitert på middag til svigers. Og for å si det rett ut, så finnes det knapt nok en bedre forberedelses middag enn dette. Godt med fiber i grønnsakene, som forøvrig var bakt i fett, og godt med fett på oksehalene.  Grunnen til at jeg vil ha et fettrikt måltid før fasten, er at jeg vil over i ketose så fort som mulig. Det kan jo svare seg å ha det i tankene i dagene før en begynner fasten.

Dag 1: Den verste dagen kanskje?
En vanlig morgen. Bortsett fra at klokken er stilt og alle er trøtte i trynet. Leverte ungene på skole og barnehage og gikk rett hjem og la meg igjen. Jeg sto opp kl 6 på morgenen, men for at søvn skal få gjøre en større del av jobben enn bare til kl 6, tok jeg meg en 3 timers hvil. Jeg var litt sløv og det tok litt tid før jeg kom til hektene, men det gikk greit. Mest sannsynlig på grunn av den feite middagen dagen før. Den første dagen pleier jeg å drikke masse vann. Tilsetter salt i noe av det slik at jeg ikke tisser ut alt jeg har av salter. Jeg drikker også 2 kopper med te som inneholder 1 teskje kokosfett og en teskje smør. Så det er ikke 100% uten mat. Det er nok et forsøk på å få kroppen over i fettforbrenning raskere enn hvis jeg ikke gjør det. Jeg føler meg litt uvel denne dagen. Litt vondt i hodet kanskje. Begynner å tenke ting som: “Satan i helvette da, hvorfor gidder du dette dritet?” Selvkontroll og disiplin er noe som jeg får trent meg på, og det ser jeg på som en del av det utbyttet denne uken skal gi meg. Kl 3 gikk jeg på jobb og tilbrakte 2 timer i bassenget. 2 timer med bading pleier å gjøre sitt for at jeg er skrubbende sulten etterpå, men når jeg er i gang med fastingen forsvinner sulten i mange timer etter jeg har gjort noe fysisk som øker pulsen litt. Jeg tok en kopp med fett te og følte meg fin. Etterpå var det vanlig skift som badevakt kl 5. Nå begynner kroppen å slippe på en del av vannet. Jeg drikker mye vann, men tisser enda mer. Jeg vet ikke helt hva det er som skjer, men noe om at det er lite karbohydrater som blir forbrent og at det har noe med hvor mye vann kroppen holder på, mener jeg at jeg har lest. Det kan jo virke logisk i forhold til hvordan man føler seg etter en pizza. Litt oppblåst. Det er allerede her jeg begynner å føle meg lett. Det er litt vanskelig å forklare akkurat dette, men jeg jeg kjenner meg mager på et vis. Gifteringen henger litt løsere og det kjennes annerledes å folde hendene. Det er liksom så, ja, magert. Kroppen tømmes for vann. Da vet jeg at ting er i gang. Etter jobb tok jeg meg en lett tur i badstua. Jeg sier lett for her har jeg dritt meg ut tidligere. Kjørt for hardt i badstua og blitt helt tom for energi og dehydrert. Det samme kan skje om jeg tar en for intensiv treningsøkt. Det har jeg også gjort før. Etterpå gikk jeg rett hjem og la meg til å lese og sovnet ganske greit til tross for 3 timers hvil tidligere på dagen.

Første dag: Relativt lett.

Dag 2:
Våknet tidlig og følte meg lett og uthvilt. Noe av det som er ganske digg med å faste er at det er null og niks belegg på tennene. Helt clean! Nok et tegn på at ting er på gang. Skriving, frokost med familien og levering som vanlig. En treningstime med en kunde etterpå. Godt konsentrert og lett i kroppen. Jeg sier mye lett her, men det er fordi det er sånn det føles. Svinsa rundt å gjorde litt ærend og forskjellig hele ettermiddagen. Da merker jeg ikke så mye til at jeg er sulten. Så lenge jeg har noe å gjøre eller noen å snakke med er det ganske herlig. Litt tungt blir det midt på dagen, spesielt når det er masse greier som skjer rundt meg. Jeg dro på jobb kl 5. Det var litt tungt de første 2 timene. Da er det bare å sitte alene med hørselvern og tenke. Tenke på hvor sliten jeg er, hvor sulten jeg er, hvorfor jeg gidder dette her. Isbergsalat med olivenolje og Maldonsalt. Det fikk jeg lyst på når jeg satt der. Jeg hadde ikke lyst å snakke med noen egentlig, men plutselig står jeg der å snakker og er i verdens beste humør likevel. Det er en ting jeg spesielt har merket denne gangen, hvor viktig det er å holde på med noe eller snakke med noen. Resten av dagen på jobb gikk fint. Masse vann og salt i noe av det. Rett hjem etterpå for å legge meg.

Andre dag:  Det var litt tungt denne dagen, men det gikk fint.

Dag 3:
Denne morgenen var det tyngre å våkne ja. Tung i kroppen. Trøtt i trynet. Herlige tenner da. Ingenting belegg. Satt meg ned for å skrive og merket jo at jeg ikke var særlig lystig stemt. Kunne tenkt meg å sovet en hel masse. Men så skjedde det noe. Jeg tenkte på vennen min fra Singapore. Ali, han som sendte meg den gode teen min. Han er muslim og jeg fastet noen dager med han under ramadan for 2 år siden da han var her på besøk. Faste  er ikke bare å ikke spise eller drikke. Du skal også tenke på de som ikke har det så bra. Tenke godt om andre, hjelpe folk, ikke snakke stygt om noen osv. Det er jo folk der ute som faktisk ikke har noe valg angående mat og det som verre er. Folk som driver å overlever til daglig. Imens jeg satt å tenkte på dette skjedde en ting som gjorde at jeg ble dyttet ut av den tilstanden jeg var i. Jeg leser nå nøyaktig det jeg skrev denne morgenen. “Pennen min gikk tom for blekk. Det er den første pennen jeg har brukt opp fra ende til annen. Det tok 16 dager. Heldigvis har jeg en ny av nesten samme type liggende. Det var forfriskende med en tynnere penn gitt. Ok, nå skal jeg fokusere litt bedre her. Jeg er trøtt og slapp, men folk har det værre enn meg. Jeg skal gjøre det som dagen bringer med friskt mot. Det er ikke noe poeng i å gjøre det dårligere. Jeg tåler det. Det er ikke synd på meg. Jeg har valgt det selv. Jeg har bare med å bevise at jeg tåler dette. Drikk vann med salt om det blir for gale. Sov litt om du får mulighet. Så lett det var å endre holdning! Det var jo sånn Marcus Aurelius gjorde.“ Fra da av gikk det bedre. Nok en PT time og jobbing med flytetank episoden på formiddagen. Ettermiddagen ble tyngre igjen. Selv med godt mot ble denne dagen den tyngste til nå. Det jeg tenker er at det var på grunn av for lite søvn og at jeg virkelig er på vei over kneika. Jeg hadde fri fra jobb og kunne heldigvis legge meg tidlig. La meg allerede kl halv 9 til å lese. Sovnet sikkert rundt halv 10.

Tredje dag: Tyngste til nå. Hva er vitsen?

Dag 4:
Wooooohoooooo!! Lett å stå opp! Skikkelig god flyt på skrivingen om morgenen og masse positive tanker. Leverte ungene og rydda litt når jeg kom hjem. La meg til å lese litt og mediterte etterpå. God følelse. Nå begynner jeg å tenke at dette er lett og at det ikke er lenge igjen til fredag. Vi får se om det varer for å si det sånn. Jeg har planlagt å spise kål og andre grønnsaker kokt i ande kraft. Fra egne ender, jadda. Rart at snegler og grass kan gi så god smak! Og så skal jeg ha isbergsalat med olivenolje og salt. Mmmmmmmm! Yes, stakk på jobb og tok en lett treningsøkt først. Det ble 10 runder med bodyweight row, pushups og kb swing. 10 reps av hver i passelig tempo. En kald dusj og siden har jeg ikke vært sulten. Det var kanon herlig og den gode faste følelsen har virkelig kommet i gang. Jeg følte meg ikke trøtt eller slapp resten av dagen. Godt humør og lett i kroppen. Det skjer noe rart med hodet da, jeg blir litt sånn surrete og fjollete på et vis som er vanskelig å forklare. Bare hyggelig det da. Sov steingodt.

Fjerde dag 4: Det var dette jeg ventet på, gooodfølelsen

Dag 5:
Sto opp kl 05:30, litt trøttere enn i går, men det gikk over på bare 2 min. Da var jeg lys våken. Herlige tenner og lett og fin på alle mulige måter. En fantastisk kjekk skriveøkt. Følte jeg kunne skrevet resten av dagen. God stemning ved frokostbordet når familien kom ned. Konge start på dagen. Planen min var i utgangspunktet at jeg skulle bryte fasten i dag før jobb, men basert på hvordan jeg føler meg tenker jeg at jeg gjør som i går. Tar en finslig treningsøkt før jobb og venter til etterpå. Er tross alt over kneika. Like greit å utnytte det når jeg først er her. I tillegg har jeg tilberedt et herremåltid i dag. Vi får besøk i kveld. Jeg har tatt opp en halv side av et vilt lam og lagd klar masse grønnsaker. Fettet fra lammet skal sakte men sikkert dryppe ned over grønnsakene og mette de med smak. Det er egentlig ganske digg å lage mat mens jeg faster. Spesielt det som ikke skal spises med en gang. En gang i høst sylta jeg masse rødbeter og lagde surkål og alt mulig mens jeg fastet. Når jeg er over kneika er det ikke noe problem. Hadde det vært på tirsdag eller onsdag hadde det nok ikke vært så gøy. I kveld skal jeg bryte fasten i godt lag med god mat. Jeg har fastet så lenge jeg hadde tenkt. 5 dager var det som var målet. At en kan bli ruset av mat er jeg ikke i tvil om. Den middagen som ventet meg når jeg kom hjem denne dagen var helt fantastisk. God mat og godt lag. En verdig avsluttning på fasten. Neste gang er det bare 3 dager. POC.

 

Så for å oppsummere litt her. Det som har vist seg på alle dagene er at det er morgenen og kvelden som er lettest. Midt på dagen kan det være ganske utfordrende. Da kan det hjelpe med en treningsøkt eller en hvil. Nok søvn i seg selv kjenner jeg at jeg har godt av. Er jeg trøtt på toppen av det hele er det lett å havne i dårlig humør. Jeg trodde først at jeg hadde kommet over i godfølelsen allerede ved dag to. Det stemmer ikke. Når dag 4 kom var det ganske tydelig at jeg hadde det mye bedre. Jeg merket at neseborene er store som 4” rør og det er enormt lett å puste gjennom den. Øynene er meget åpne og jeg har nesten et intenst blikk og føler meg våken. Så lenge søvnen er god og det ikke er for mange ting som irriterer i nærmeste omkrets er dette noe som bare blir bedre og bedre med trening. Det blir absolutt lettere for hver gang. For de som hørte episoden om flytetanken, så husker du kanskje at jeg fortalte om en skadet menisk. Den skaden gjør at jeg har smerter og er hoven. Klarer ikke å rette ut kneet 100%. Nå merker jeg det nesten ikke i det hele tatt. Kan det være at betennelsen er redusert og dermed at smerten er gått bort? Legen som undersøkte meg ville skrive ut noe betennelsesdempende for å minske smerten. Jeg takket for øvrig nei. Kanskje noen dagers faste var like effektivt? Jeg vet ikke, men etter et kort søk på internettet er det flere ting som tyder på at det kan være tilfellet. Dette blir for meg nok en opplevelse av at det kan være lurt å faste innimellom og at vi ikke har helt oversikt over hva alle fordelene kan være. Jeg utelukker heller ikke at det kan skjule seg noen skikkelig dårlige bivirkninger også, men jeg har enda ikke sett noen som gjør at jeg ikke ser verdien av å faste. Det er fremdeles massevis av gode ting dette bringer med seg.
Utfordringen fremover blir å få godfølelsen tidligere. Jeg vil ha god følelsen fra dag 4 og 5 allerede på dag 2. Hvordan kan jeg få til det? Er det mulig? Det må jeg finne ut av.

2 tanker om “#20 – Hvordan 5 dager uten mat høres ut

  1. Howdy. Takker for en utrolig interessant episode. Har prøvd med på tilsvarende opplegg som ditt og liker det veldig godt. Er for tiden inne i er periode med mye og tung trening og lurer på hva du tenker om tung trening ifm faste?

    • Hei! Kjekt å høre at du finner det interessant. Jeg har brent meg et par ganger på for mye intensiv trening og badstu underveis. Jeg føler det gjør fasten tyngre å takle. Det er ikke noe problem å utføre tunge løft, det er heller det å oprettholde et OK energinivå i etterkant. Jeg pleier å spare tunge løft til rett før jeg skal bryte fasten. Husker ikke helt hva det var som gjorde at jeg bestemte meg for det, men lurer på om det hadde noe med veksthormon å gjøre. Dette er bare mine erfaringer og er ikke noen fasit. Det er ofte mange faktorer inne i bildet. Fortell gjerne om hvordan det går om du skulle prøve dette. Eyvind

Legg igjen en kommentar